Analisis Waktu Baku dan Kapasistas Produksi dalam Proses Pembuatan Mesin Perontok Jagung di CV. Citra Dragon

Agung Priatama, Rozza Linda, Mufrida Meri Z, Juwita Isna

Abstract

This study aims to calculate the standard time to produce the right time in producing corn thresher machine, so that the production capacity in one month is obtained at CV. Citra Dragon. Observations was made in the manufacture of corn threshing machine. Working time data was collected using stopwactch time study and adjustment method used was Westinghouse. The research method use was to analyze the work done by operators in the manufacture of corn thresher machine, and calculate the operator’s working time per work element. The result showed that the standard time needed in the process of making 1 unit of corn thresher machine is 78.603 second (21 hours) and the production capacity per month is 7 units of corn thresher machine.

Keywords

Capacity, Production, Time Standard

Full Text:

PDF

References

Y. D. R. Montororing, “Usulan Penentuan Waktu Baku Proses Racking Produk Amplimesh Dengan Metode Jam Henti Pada Departemen Power Coating,” J. Tek., vol. 7, no. 2, pp. 53–63, 2018.

D. Cahyadi and Suparno, “Desain Perancangan Areal Kerja dan Pengukuran Waktu Baku Produksi Produk Makanan Lempok Durian sebagai Makanan Khas Daerah Kota Samarinda,” J. Kreat. Desain Prod. Ind. dan Arsit., vol. 3, no. 1, p. 11, 2020, doi: 10.46964/jkdpia.v3i1.90.

D. P. Andriani, “Penentuan Waktu dan Output Baku pada Proses Produksi Tube Lamp dengan Methods Time Measurement,” SINERGI, vol. 21, no. 3, p. 204, 2017, doi: 10.22441/sinergi.2017.3.007.

D. P. Andriani, B. Anugrah, and A. D. Islami, “Aplikasi Metode Work Sampling untuk Menghitung Waktu Baku dan Kapasitas Produksi pada Industri Keramik,” Semin. Nas. IENACO, pp. 151–158, 2017.

E. Sarvia and Eliyani, “Analisis Perbaikan Sistem Kerja Untuk Peningkatan Kapasitas Produksi Dilihat dari Aspek Ergonomi (Studi Kasus di Perakitan Rangka Kursi Rotan),” J. Intergra Tek. dan Manaj. Ind., vol. 3, no. 1, pp. 25–42, 2013.

E. M. Sari and M. M. Darmawan, “Pengukuran Waktu Baku Dan Analisis Beban Kerja Pada Proses Filling Dan Packing Produk Lulur,” J. ASIIMETRIK J. Ilm. Rekayasa Inov., vol. 2.1, Janua, pp. 51–61, 2020.

Yanto and B. Ngaliman, Dasar-Dasar Study Waktu & Gerakan Untuk Analisis & Perbaikan Sistem Kerja. Yogyakarta: CV. Andi Offset, 2017.

Barnes, Ralph M. 1980. Motion and Time Study: Design and Measurement of Work. New York. John Willey and Sons.

A. Y. Pradana and F. Pulansari, “Analisis Pengukuran Waktu Kerja dengan Stopwatch Time Study untuk Meningkatkan Target Produksi Di PT. XYZ,” JUMINTEN, vol. 2, no. 1, pp. 13–24, 2021, doi: 10.33005/juminten.v2i1.217.

M. A. Bora, Larisang, and T. Kamariah, “Penentuan Pengukuran Waktu Baku Pemeriksaan Wire Connector Pada Out Going Check Menggunakan Metode Jam Henti,” J. Ind. Kreat., vol. 4, no. 1, pp. 57–62, 2020, doi: 10.36352/jik.v4i01.50.

W. G. Utomo, “Analisis Perhitungan Waktu Baku dengan Menggunakan Metode Jam Henti pada Produk Pulley,” J. PASTI, vol. XII, no. 2, pp. 169–183, 2016.

Refbacks

  • There are currently no refbacks.