Pengukuran dan Evaluasi Produktivitas Pada Industri Kecil dan Menengah Menggunakan Pendekatan Green Productivity

Authors

  • Ari Pranata Primisa Purba Program Studi Manajemen Logistik Industri Agro, Politeknik ATI Padang Author
  • Nofan Hadi Ahmad Program Studi Manajemen Logistik Industri Agro, Politeknik ATI Padang Author
  • Rizki Fadhillah Lubis Program Studi Teknik Industri Agro, Politeknik ATI Padang; Program Studi Profesi Insinyur, Fakultas Teknik, Universitas Negeri Medan Author

DOI:

https://doi.org/10.52759/inventory.v5i2.204

Keywords:

Green Productivity, Productivity Evaluation, Productivity Measurement

Abstract

This research was conducted in one of the Small and Medium Industries engaged in the agro-industry based on meat processing in Padang City by producing ready-to-eat packaged rendang, dry jerky and wet rendang. In the production process, the rendang SME produces waste in the form of solid waste and liquid waste. The purpose of this study was to determine the productivity of rendang SMEs both partially and totally using the green productivity approach so that it can be analyzed in the part that produces the potential for waste to be processed and increase the productivity of the SME. The results of this study are able to provide information on the description of the best productivity improvement strategy options, the level of productivity that has been achieved by the company, and the level of productivity resulting from the implementation of the selected strategy.

Downloads

Download data is not yet available.

References

N. N. Indriati, A. Rahman, and C. F. M. Tantrika, ‘Analisis Produktivitas Dan Environmental Performance Indicator (EPI) Pada Produk SKM Dengan Metode Green Productivity Pada Perusahaan Rokok Adi Bungsu Malang’, J. Rekayasa dan Manaj. Sist. Ind., vol. 2, no. 5, pp. 929–939, 2014, [Online]. Available: http://jrmsi.studentjournal.ub.ac.id/index.php/jrmsi/article/view/139.

Disperindag, ‘Data IKM Tahun 2016’, Dinas Perindustrian dan Perdagangan Provinsi Sumatera Barat, 2016.

Badan Pusat Statistik, Klasifikasi Baku Lapangan Usaha Indonesia (KBLI). 2020.

Kementerian Lingkungan Hidup dan Kehutanan, Peraturan Menteri Lingkungan Hidup dan Kehutanan Republik Indonesia tentang Baku Mutu Air Limbah Domestik. 2016.

A. T. Prasetyo, A. A. Wibowo, C. Anand, D. A. Rahmayani, and H. Abdurahman, ‘Potensi Limbah Ampas Kelapa (Cocos nucifera) Sebagai Tepung Substitusi Produk Mococo’, 2014.

T. Yosefa, F. H. Hamzah, and Rahmayuni, ‘PEMANFAATAN TEPUNG AMPAS KELAPA DALAM PEMBUATAN KERUPUK SAGU’, J. SAGU, vol. 17, no. 2, pp. 1–8, 2018.

M. Yulvianti, W. Ernayati, Tarsono, and M. A. R, ‘Pemanfaatan Ampas Kelapa Sebagai Bahan Baku Tepung Kelapa Tinggi Serat Dengan Metode Freeze Drying’, J. Integr. Proses, vol. 5, no. 2, pp. 101–107, 2015.

Asian Productivity Organization, Handbook on Green Productivity. Asian Productivity Organization, 2006.

J. L. Fitri, N. W. Setyanto, and L. Riawati, ‘PENINGKATAN PRODUKTIVITAS DAN KINERJA LINGKUNGAN MENGGUNAKAN PENDEKATAN GREEN PRODUCTIVITY PADA PROSES PRODUKSI PUPUK ORGANIK (Studi Kasus di PT Tiara Kurnia, Malang)’, J. Rekayasa dan Manaj. Sist. Ind., vol. 3, no. 2, pp. 363–374, 2015, [Online]. Available: http://jrmsi.studentjournal.ub.ac.id/index.php/jrmsi/article/view/207.

M. L. Singgih, ‘Penerapan Green Productivity Pada Pabrik Pengolahan dan Pendinginan Ikan’, in Seminar Nasional Green Product dan Pengembangan Product Ramah Lingkungan - UB, 2008, no. July, pp. 1–6, [Online]. Available: moses@ie.its.ac.id.

R. Bahara, M. Marimin, and Y. Arkeman, ‘Perbaikan Produktivitas Hijau Pada Proses Produksi Susu Bubuk Dewasa’, J. Apl. Bisnis dan Manaj., vol. 1, no. 2, pp. 65–74, Dec. 2015, doi: 10.17358/JABM.1.2.65.

H. Santoso and P. Nugrahaeni, ‘Penerapan Green Productivity Untuk Peningkatan Produktivitas Dan Kinerja Lingkungan Di Pabrik Gula Sragi’, 2015.

P. Deoranto, I. Purwaningsih, and W. G. Rohmah, ‘Analisis Produktivitas Pada Proses Produksi Pia Apel Permata Agro Mandiri Kota Batu dan Keripik Pisang Aurasfua Malang’, JSHI J. Stud. Hum. Interdisip., vol. 7, no. 4, pp. 14–29, 2023.

K. Kulsum et al., ‘Strategi peningkatan produktivitas dengan pendekatan green productivity pada agroindustri kedelai’, J. Ind. Serv., vol. 8, no. 1, p. 71, Jun. 2022, doi: 10.36055/jiss.v8i1.14445.

V. M. Tambunan, ‘Analisis Tingkat Produktivitas dan Penanganan Limbah Dengan Pendekatan Green Productivity di PT. Medan Tropical Canning and Frozen Industries’, Universitas Sumatera Utara, 2018.

D. S. Sakinah and I. F. Purwanti, ‘Perencanaan IPAL Pengolahan Limbah Cair Industri Pangan Skala Rumah Tangga’, J. Tek. ITS, vol. 7, no. 1, pp. 12–17, 2018, doi: 10.12962/j23373539.v7i1.29178.

T. Hur, I. Kim, and R. Yamamoto, ‘Measurement of green productivity and its improvement’, J. Clean. Prod., vol. 12, no. 7, pp. 673–683, 2004, doi: 10.1016/j.jclepro.2003.08.004.

Downloads

Published

2024-12-31

Issue

Section

Articles

How to Cite

Pengukuran dan Evaluasi Produktivitas Pada Industri Kecil dan Menengah Menggunakan Pendekatan Green Productivity. (2024). INVENTORY: Industrial Vocational E-Journal On Agroindustry, 5(2), 88-101. https://doi.org/10.52759/inventory.v5i2.204